Friday, April 3, 2009

Tempoyak Cili Hijau



Memang sedap mkn sambal nie ngan nasi panas...Asyik bertambah nasi jer..Resepi nie gak dr blog Mat Gebu..Resepi dr Mat Gebu nie mmg x menghampakan langsung..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 genggam ikan bilis, rendam 10 minit, cuci dan toskan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 keping asam gelugor
2 camca besar tempoyak
2 batang serai, dititik
10 bii cili hijau, dihiris (dania letak 4 biji jer sbb x de stok)
cili padi, hiris - ikut kepedasan (nie dania tambah sendiri)
1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, serai dan cili hijau hingga layu, masukkan ikan bilis, serbuk kunyit dan tuang air.
2. Masukkan asam gelugor dan tempoyak, kacau hingga rata. Tambah garam secukup rasa, kecilkan api dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan segera....

0 comments:

Post a Comment

Teratak Rieza © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute