Resepi asal dari diana...tp sy ambik resepi nie dr blog ummi...Mmg sedap arr...Cuba le jangan x cuba ye..
Bahan:-
• 1 ekor ikan siakap (saya guna bawal putih)
• 8 tangkai cili padi - hiris halus
• 2 biji bawang putih, diketuk
• 2 inci halia - dihiris tebal dan diketuk
• 1 cawan kicap (saya kuruangkan lg kicap nie)
• 1/2 cawan air
• 2 sudu makan madu
• sedikit garam (saya x letak pon)
Cara Memasak:-
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan. Panaskan periuk kukusan.
2. Campurkan cili padi, bawang putih, halia, kicap, air dan madu. Gaul dengan tangan . Kemudian gaulkan ikan tersebut sambil dimasukkan bahan-bahan ke dalam perutnya.
3. Perapkan ikan sebentar selama 10 minit.
4. Letak ikan di dalam bekas tahan panas dan tuangkan lebihan bahan di atas ikan.
5. Kukus selama 30 minit atau hingga ikan masak. Angkat dan hidangkan panas-panas..Sedap sangat!!!
About Me
- Teratak Rieza
- seorg isteri kepada Sabri b. Ali dan merupakan ibu kepada seorg cahaya mata lelaki yg bernama Muhammad Zackry..seorg yg periang n peramah..berasal dr Kuala Kangsar,Perak n skrg menetap kt Klang..
Sembang di sini
Blog Archive
Tuesday, July 21, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
My Blog List
Followers
Category
- Cuti-Cuti 1Malaysia (1)
- Daging (1)
- family (7)
- ikan (4)
- kek (1)
- kuih (1)
- Masakan Thai (1)
- sambal dan cicahan (2)
- sayur (4)
0 comments:
Post a Comment