Friday, March 27, 2009

Gulai Tempoyak Ikan Jelawat


Tengahari nie msk simple jer..Gulai Tempoyak,kacang buncis goreng,telur dadar n ikan pekasam..
Gulai Tempoyak ni wat pekat sikit br menjilat jari rasenye..kalu cair kurang sedap..Dania wat Gulai Tempoyak nie stail org Kuala Kangsar yg punyer.

Bahan2:
1 ekor ikan jelawat yg sederhana besar(ikan air tawar yg lain pon ok gak)
2 1/2 sudu besar tempoyak**
2 tangkai cili merah**
20 biji cili padi (ikut kepedasan masing2 le ekk)**
2 btg serai dititik
1/4 kunyit hidup**
4 cawan air (ikut kepekatan masing2)
garam secukup rase
serbuk perasa
sedikit gula(tambah gula kalu tempoyak yg digunakan sudah lama)

Cara memasak:
1. Kisar semua bahan yg bertanda ** dgn secawan air...
2. masukkan ikan ke dlm periuk.Kemudian masukkan pula bahan yg dikisar tadi..
3. Gaul sebentar ikan dgn bahan yg dikisar..
4. tambahkan air n jgn lupa masukkan serai yg dititik tadi ke dlm periuk..
5. letak periuk diatas api n tunggu smpi mendidih..jgn kacau sgt takut ikan hancur lak..
6. kemudian masukkan garam n bahan perisa..
7. tunggu sebentar n boleh la ditutup api..hidangkan...

0 comments:

Post a Comment

Teratak Rieza © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute