About Me
- Teratak Rieza
- seorg isteri kepada Sabri b. Ali dan merupakan ibu kepada seorg cahaya mata lelaki yg bernama Muhammad Zackry..seorg yg periang n peramah..berasal dr Kuala Kangsar,Perak n skrg menetap kt Klang..
Sembang di sini
Blog Archive
Friday, March 27, 2009
Gulai Tempoyak Ikan Jelawat
Tengahari nie msk simple jer..Gulai Tempoyak,kacang buncis goreng,telur dadar n ikan pekasam..
Gulai Tempoyak ni wat pekat sikit br menjilat jari rasenye..kalu cair kurang sedap..Dania wat Gulai Tempoyak nie stail org Kuala Kangsar yg punyer.
Bahan2:
1 ekor ikan jelawat yg sederhana besar(ikan air tawar yg lain pon ok gak)
2 1/2 sudu besar tempoyak**
2 tangkai cili merah**
20 biji cili padi (ikut kepedasan masing2 le ekk)**
2 btg serai dititik
1/4 kunyit hidup**
4 cawan air (ikut kepekatan masing2)
garam secukup rase
serbuk perasa
sedikit gula(tambah gula kalu tempoyak yg digunakan sudah lama)
Cara memasak:
1. Kisar semua bahan yg bertanda ** dgn secawan air...
2. masukkan ikan ke dlm periuk.Kemudian masukkan pula bahan yg dikisar tadi..
3. Gaul sebentar ikan dgn bahan yg dikisar..
4. tambahkan air n jgn lupa masukkan serai yg dititik tadi ke dlm periuk..
5. letak periuk diatas api n tunggu smpi mendidih..jgn kacau sgt takut ikan hancur lak..
6. kemudian masukkan garam n bahan perisa..
7. tunggu sebentar n boleh la ditutup api..hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
My Blog List
Followers
Category
- Cuti-Cuti 1Malaysia (1)
- Daging (1)
- family (7)
- ikan (4)
- kek (1)
- kuih (1)
- Masakan Thai (1)
- sambal dan cicahan (2)
- sayur (4)
0 comments:
Post a Comment