Monday, March 30, 2009

sambal lanun



Mmg x rugi cuba sambal lanun nie..sedap n menyengat.resepi nie kalu x salah dania dr kak normasri..kalu salah ampun k...

Bahan-bahan:

1-2 gengam ikan bilis
½ sudu kecil belacan } bergantung kpd tahap kepoweran belacan tersbt, nak tambah lagi boleh gak tapi sapa2 yg ada resdung awasssss..
10 tangkai cili padi } dibelah 2 nak lagi pedas boleh buh byk2.
sedikit minyak

Cara membuat:

Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat ketepikan
Masukkan pula cili api, goreng sekejap hingga naik bau angkat.
Goreng pula belacan sekejap hingga harum semerbak..angkat
Pastu campurkan ikan bilis, cili api dan belacan kemudian bolehlah tumbuk atau kisar dgn blender kering hingga hancur.
Sgt sedap dimakan dgn nasi panas2 tanpa lauk lain pun tak apa..
Jika buat lebih boleh simpan dlm botol dan masukkan dlm petiais, dikala kebuluran boleh makan nasi dgn sambal ni aje pun sodapppp..

Peringatan: Cili api mesti dibelah dulu sebelum digoreng kalau idak meletup2 cam perang dunia ke-2

0 comments:

Post a Comment

Teratak Rieza © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute